Skip to main content

Nieuwjaarswens HV Oud Stede Broec voor 2023

Namens het bestuur van Historische Vereniging Oud Stede Broec wens ik al onze leden en bezoekers van onze website en Facebookpagina een gelukkig en gezond 2023 toe.

wim kersten

Gelukkig zijn de coronaperikelen  steeds meer op de achtergrond geraakt en kunnen we onze activiteiten en bijeenkomsten weer op de gebruikelijke manier organiseren. Het verslag daarvan zal in het voorjaar - tijdens onze jaarvergadering - wel worden voorgelezen of deels in ons jaarboek 2022 te lezen zijn.

Voor 2023 staat er héél veel op stapel. Laten we hopen dat dit alles mogelijk en ook succesvol zal zijn:

  • In de eerste plaats hopen we dat dit voorjaar de Erfgoednota verschijnt en dat Erfgoedbeleid door de gemeente nu ook daadwerkelijk tot uitvoering komt door het aanwijzen van beschermde gebieden, zoals de omgeving van de Kolk, de landtongen bij het station en diverse oude dorpsstraatjes en dorpsfragmenten.
  • Ook de lang gekoesterde wens om de monumentenlijst uit te breiden met kenmerkende woningen en gebouwen zal eindelijk tot uitvoering moeten komen. Dit geldt niet alleen voor gebouwen, maar ook voor allerlei andere kenmerkende fragmenten  zoals monumentaal (beeldbepalend) groen, sloten en polderlandschap, gevelstenen, betekenisvolle grafzerken, kunst- en architectuur en archeologische voorwerpen met een verhaal over onze cultuurgeschiedenis.
  • Voor het herbeleven van die kenmerkende historische waarden willen we onze bewoners en dan vooral ook jongeren betrekken door het aanbieden van vaartochten, wandelingen, rondleidingen en educatieve programma's. Zie ook onze schoolprojecten 'Moestuinproject', 'Rondje Cultuur' (varen) en 'Match2Work'. Daarmee hopen we te bereiken dat leven, wonen en recreëren is 'verankerd' in een betekenisvolle omgeving.
  • 2023 wordt wat dat betreft ook een gedenkwaardig jaar vanwege de viering eind juli van twee jubilea: de 100 jarige Overhaal en de 600 jarige polder 'Het Grootslag'.
  • Ook komend jaar zal ons Jaarboek verschijnen en houden we weer talrijke lezingen, open ochtenden en rondleidingen. Zal er ook nog een expositie plaatsvinden tijdens de (voorheen gebruikelijke) Jaarmarkt op Tweede Pinksterdag? Aan ons zal het niet liggen!

U bent van harte welkom bij al onze activiteiten. Mocht u dit lezen en nog geen lid zijn van onze vereniging: wij kunnen alleen maar blijven bestaan als er weer nieuwe leden bijkomen! (Aanmelden kan hier.)

Wim Kersten,
voorzitter HV Oud Stede Broec.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

De toekomst is het leven in het nu met de inspiratie uit het verleden.
Wim Kersten