Skip to main content

Werkgroep Land en Pand

De werkgroep onderzoekt de geschiedenis van stukjes land, woningen en gebouwen, en legt deze geschiedenis vast in publicaties.

Contactpersoon

Als U een vraag of opmerking heeft over deze werkgroep, kan U de contactpersoon een mail sturen.

Evert Grooteman - Koriander 3, Hoogkarspel 0228-563137 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een vraag en antwoord over de verandering van de huisnummering op de Zesstedenweg/Hoofdstraat.

Evert Bot vraagt:

Ik heb de indruk dat de nummering van de huizen in Grootebroek is veranderd toen men de doorgaande weg Zesstedenweg is gaan noemen. Ik kan echter niet vinden wanneer dat is gebeurd en wat er toen is veranderd. Daardoor kan ik ook niet goed nagaan wie, waar woonde voor het Zesstedenweg werd.
Een voorbeeld.
Mijn opa Petrus Bot werd geboren in 1895 op Grootebroek nummer 9. Zijn vader Piet overleed op nummer 6 en diens vader Klaas woonde op Bovenkarspel nummer 6. Maar dat was allemaal voordat de namen Zesstedenweg en Hoofdstraat werden ingevoerd. Opa Petrus woonde later op de Zesstedenweg nummer 12.
Weet de werkgroep wellicht iets meer over de nummering vóór de invoering van de nieuwe namen Zesstedenweg en Hoofdstraat en hoe de nieuwe nummering zich verhoudt tot de oude? Of kan de werkgroep dit nog achterhalen?

Evert Grootman antwoordt:

Ingewikkelde materie de nummering van de woningen.
Niet alleen verandert de adresnummering, ook het kadasternummer verandert als er een gedeelte van de kavel wordt verkocht of door koop (van de buur) de kavel in oppervlakte vergroot wordt.
Wanneer de adresnummering in Grootebroek is veranderd, weet ik niet. In het begin van de nummering in Bovenkarspel werd er van west naar oost doorgenummerd. Het maakte niet uit of de woning aan de noord- of zuidzijde van de straat stond.
In Grootebroek zal dat ook zo zijn gegaan, maar dan van oost naar west. Omdat je het over het begin van het dorp hebt, zal de plaats van de woningen niet zo erg veel verschillen met de huidige nummering.
Op de adressenlijst van 1840 van Bovenkarspel woonde Gerrit Bot op nummer 1. Dit was het eerste huis vanaf Grootebroek aan de noordzijde (nu het winkelcentrum).
Een bewonerslijst 1830-1905 van Bovenkarspel van valide mensen die verplicht waren te helpen als er een brand woedde, vermeldt dat Doede en Gerrit Bot op nummer 4 woonden. Dit adres lag iets ten oosten van het postkantoor ( zie ook Jaarboek O.S.B. 2004, blz. 120 'de Leeuwenhalm). Volgens de adressenlijst van 1890 woonde G. Bot op nummer 1.
Van de situatie in Grootebroek ben ik veel minder of niet op de hoogte. Misschien dat u eens in het Westfries Archief moet gaan puzzelen; daar is erg veel te vinden over dit onderwerp.

Met vriendelijke groet
Evert Grooteman. geboren op Hoofdstraat 7 Bovenkarspel.