Skip to main content

De monumentale platanen aan de Raadhuislaan ter discussie

platanen RaadhuislaanMonumentale Platanen (omstreeks 1920) aan de Raadhuislaan te Grootebroek.

De monumentale platanen aan de Raadhuislaan ter discussie
Als het aan de meerderheid van de gemeenteraad van Stede Broec ligt, moeten de platanen aan de Raadhuislaan worden gekapt om plaats te maken voor het nieuwbouwplan "De Zwaan".


Op de locatie waar vroeger café "De Gekroonde Zwaan" heeft gestaan en achter het voormalige gemeentehuis van Grootebroek worden woningen gebouwd. De bomen aan de Raadhuislaan maken te veel schaduw en de wortels zouden in de weg liggen om voldoende villa's of twee-onder-een-kap woningen te bouwen. De platanen laten staan zou te veel grond opofferen en dus te veel geld kosten. Maar.....de platanen zijn bijna 100 jaar oud (± 1920) en in 2008 heeft het College bepaald dat zij een monumentale status hebben en dus niet zonder vergunning gekapt mogen worden. De omgeving van dit nieuwbouwplan is historisch te noemen: behalve het voormalig gemeentehuis ook de vroegere kosterswoning en later Bewaarschool (gemeentelijk monument dat ook een andere bestemming krijgt), de Oude Kerk met toren (Rijksmonumenten), ertegenover: de boerderij (Rijksmonument) en dan niet te vergeten het idyllische uitzicht met veel groen over de sloot vanaf de brug in de Raadhuislaan richting de kerk en de historische algemene begraafplaats. Daarvan bestaat een vroegere ansichtkaart: "Groeten uit Grootebroek". Het bouwplan "De Zwaan" zou goed moeten worden aangepast aan de bestaande omgeving en wat het bestuur van "Oud Stede Broec" betreft: met behoud van de monumentale platanen. Ze zijn nog kerngezond en die status is niet voor niets aan deze bomen gegeven. Het bestuur van Oud Stede Broec zal het behoud van dit erfgoed bij het College bepleiten.

Achter NH kerk met schuit met vaten zus Corry Hofland

Idyllisch hoekje, gezien vanaf de brug Raadhuislaan - sloot "Het Voerd", achter de NH kerk. Schuit met vaten, gevaren door zus Corry Hofland. Links op de foto het terrein met het voorgenomen bouwplan "De Zwaan".