Skip to main content

Nr. 525545 - Pastorie R.K. Kerk Sint Nicolaas, P.J. Jongstraat 45, Lutjebroek

Redengevende omschrijving: de pastorie is gebouwd op vierkante grondslag en bestaat uit tweeR52545 pastorie rk kerk lutjebroek bouwlagen onder afgeplat schilddak. Boven de voor- en achtergevel bevinden zich steekkappen. Tegen de achtergevel is bovendien een aanbouw onder een plat dak gesitueerd. De voorgevel is vier traveeën breed. Twee traveeën bevinden zich onder de steekkap en zijn ingedeeld met schuifvensters. In de top is een draaivenster opgenomen. Het overige geveldeel wordt gekenmerkt door een schuifvenster en inpandig portiek op de begane grond. Op de eerste verdieping zijn een schuifvenster en drie gekoppelde, spitsboogvormige blindnissen aanwezig. Alle vensters zijn voorzien van een bovenlicht met glas-in-lood en een segmentboog met

siermetselwerk ter plaatse van het spaarveld. De blindnissen zijn eveneens ingevuld met siermetselwerk. De oorspronkelijke achtergevel wordt deels aan het zicht onttrokken door de later aangebouwde uitbreiding. De gevel van de aanbouw bezit links gekoppelde vensters. Rechts zijn openslaande deuren met boven- en zijlichten opgenomen. Op de eerste verdieping is het gevelvlak onder de steekkap gecementeerd en voorzien van twee gekoppelde vensters met bovenlicht. In de top is een draairaam opgenomen. Het overige geveldeel is voorzien van een deur met bovenlicht en openslaande deuren. De linker zijgevel bezit een aantal T-vensters. De rechterzijgevel is op de begane grond voorzien van een inpandig portiek. Hiernaast bevindt zich een éénlaagse gang naar de kerk. De gevel van deze gang is voorzien van spitsboogvenster. Op de eerste verdieping van de rechter zijgevel zijn twee gekoppelde, spitsboogvorminge blindnissen opgenomen, waarnaast twee T-vensters en klein spitsboogvormig venster aanwezig zijn. Het spaarveld en de blindnissen zijn voorzien van siermetselwerk. Het interieur is in de loop van de tijd diverse malen gemoderniseerd en bezit geen noemenswaardige elementen.
Waardering: de pastorie is van betekenis als functioneel complexonderdeel van de kerk. Verder is het pand van architectuurhistorisch en typologisch belang.
Zie ook het boekje van W.F.M. Brieffies "De geschiedenis van de parochie St. Nicolaas te Lutjebroek" en het artikel van Joep Boon "De R.K. kerk St. Nicolaas te Lutjebroek" in het jaarboek van Oud Stede Broec 2006.
De pastorie is met ingang van 10 november 2004 een beschermd monument, door het besluit van de Staatssecretaris van OCW op 18-04-04.