Skip to main content

Nr. 501146 - Voormalige Nederlands Hervormde Pastorie, Zesstedenweg 187, Grootebroek

R501146 vm nh pastorie grootebroekMonumentenzorg geeft aan: voormalige pastorie, gebouwd in 1865 in eclectische bouwtrant op een rechthoekig grondpland met lengte-as evenwijdig aan de weg. De hoeken van het rechthoekige grondpland zijn iets afgeschuind. Het pand bestaat uit twee bouwlagen plus een mezzanino onder een afgekot schilddak met rode geglazuurde kruispannen. Het pand is, ten dele, onderkelderd. De plint is gecemteerd en voorzien van voegen ter imitatie van natuursteen. Het metselwerk is opgetrokken in rode baksteen, afgewisseld met horizontale banden in gele baksteen. De gevels worden afgesloten door een rondlopende houten bakgoot, rustend op kleine houten consoles. Op de afgeschuinde hoeken van het pand zijn lisenen aangebracht. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn de schieters van de ankers zichtbaar. Het interieur op de begane grond is nog vrijwel intact, onder

andere de stucplafonds zijn nog in originele staat. Het pand is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een in eclectische bouwtrant gebouwde pastorie uit de tweede helft van de 19e eeuw. Tevens heeft het pand ensemblewaarde met de ernaast gelegen 19e-eeuwse Nederlands Hervormde kerk en heeft het pand een beeldbepalende waarde in de lintbebouwing van Grootebroek.
Dit pand is reeds jaren in gebruik als woonhuis en heeft in 1996 de status van monument gekregen n.a.v. het M.I.P. en M.S.P.