Skip to main content

Monumentenschildjes

Zes oude panden met monumentale status in Stede Broec

Het streven van de vereniging Oud Stede Broec en de inzet van de gemeente om anno 2010 eindelijk eens werk te maken van een ordentelijk gemeentelijk monumentenbeleid via de erfgoedcommissie is vrijdag 2 september werkelijkheid geworden in de vorm van een zestal prachtige monumenten die nu herkenbaar zijn geworden aan een monumentenschildje aan de voorgevels van de betreffende panden. Na de erkenning vorig jaar van het allereerste gemeentelijk monument, Zesstedenweg 227, had het bijna voltallige bestuur van de vereniging Oud Stede Broec de eer om zes nieuwe (oude) panden officieel tot gemeentelijk monument te mogen verklaren.
Het werden zes heel prettige, informele ontmoetingen met blijde, trotse en tevreden bewoners en/of eigenaren van de betreffende gebouwen. De voorzitter van de vereniging legde bij elke gelegenheid de nadruk op het gegeven dat een gemeenschap dankbaar en gelukkig moet zijn dat de bewoners en eigenaren de waarde van hun eigendom zien en die trachten te behouden. In de eerste plaats natuurlijk voor zichzelf, maar men beseft tevens zeer goed dat het om beeldbepalende panden gaat waar ook anderen van kunnen en mogen genieten al gaat het voor hen vaak slechts om de buitenkant van de betreffende fraaie gebouwen. Vanuit dat perspectief waren de bewoners en eigenaren trots op de bescheiden aandacht die aan hun bezit geschonken werd in de vorm van een schildje dat aan de voorgevel werd bevestigd. Namens de gemeente mocht de vereniging de bewoners en eigenaren bovendien een zomerse ruiker aanbieden.

Door op de onderstaande foto's te klikken kunt U een vergroting en een beschrijving zien.

  

Hans van Diepen, eigenaar en bewoner van het pand Hoofdstraat 199:  ‘Trots op wat wij hebben gedaan en blij dat het deze waardering krijgt.’   monumentenschildjeIMG 0803w   monumentenschildjeIMG 0816w   monumentenschildjeIMG 0852w   P-J-Jongstraat-29w   monumentenschildjeIMG 0798w   monumentenschildjeIMG 0840w