Skip to main content

Vreselijke brand treft vier eeuwen oude molen Ceres tijdens oudjaar

Ceres is in de nacht van oudjaar door een felle brand getroffen. Het geblakerde geraamte van de vier eeuwen oude korenmolen staat gelukkig nog. Of herstel haalbaar is, zal de komende weken moeten blijken.

Het was een oudjaar zoals je hoopt die nooit mee te hoeven maken. Halverwege de avond kwamen via sociale media berichten binnen dat de molen van Broekerhaven in brand zou staan. Helaas was dit de waarheid. De molen stond, zoals dat heet, 'in lichterlaaie'.

Herstel mogelijk?

Gezien de felheid van de brand leek de schade de volgende ochtend nog mee te vallen. Het geblakerde geraamte van de molen staat nog fier overeind. Of herstel van het historische bouwwerk tot de mogelijkheden behoort, viel echter nog niet te zeggen. Onderzoek op het achtkant zal hierover de komende weken uitsluitsel moeten geven.

Naast de bouwkundige staat van de molen, de ook financiering van een hopelijk te realiseren herstel de nodige aandacht vragen. De molen is is weliswaar verzekerd tegen brand, maar niet voor de volledige nieuwbouwwaarde.

Er is inmiddels een inzamelingsactie gestart voor de herbouw van molen Ceres. Geld kan gedoneerd worden op het rekeningnummer van Stichting De Westfriese Molens: NL 64 RABO 0329732846, ovv donatie molen Ceres.

Geschiedenis

Ceres heeft een lange geschiedenis achter de rug. De molen aan de Broekerhavenweg werd hier geplaatst in 1849. Oorspronkelijk ging het om een oliemolen uit Zaandijk die sinds 1635 had gedraaid onder de naam 'De Oude Haas'. In Broekerhaven werd de molen opnieuw opgebouwd en ingericht als koren- en pelmolen, genaamd De Haas.

In 1908 werd deze gekocht door landbouw-coöperatie Ceres in Venhuizen welke de naam Ceres op de baard liet schilderen. Tot 1968 bleef de maalinrichting van de molen Ceres in bedrijf. Daarna werd het malen overgenomen door een fabriek en liep de conditie van de molen gestaag achteruit.

Om Ceres voor verder verval te behoeden, werd stichting Vrienden van molen Ceres opgericht. Die heeft in de jaren negentig maalvaardig gerestaureerd, mede dankzij veel vrijwilligerswerk. 

80845295 1267388706805135 290427312053157888 n

Molen Ceres in vrijwel geheel uitgeklede vorm aan het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw.