Skip to main content

Open Monumentendag dit jaar in teken van 'duurzaamheid'

Tijdens Open Monumentendag 2022, op zondag 11 september, draait het allemaal om 'duurzaamheid'.  Een actueel thema, maar als we terugkijken in het verleden zien we al heel veel voorbeelden van duurzaamheid, bijvoorbeeld als het gaat om het omgaan met grondstoffen en materialen en het opwekken van energie. Tijdens Open Monumentendag kijken we terug maar blikken we dit jaar ook vooruit.

Gemeentehuis Stede Broec

In het gemeentehuis van Stede Broec is een expositie opgesteld waar je kunt zien hoe men vroeger in Stede Broec omging met het verwarmen en verlichten van woningen en bedrijven. Ofwel, opwekken van energie. Windmolens, maar ook turf, kolen en gas. Al die zaken kwamen er niet vanzelf en iedereen ging er anders mee om. Waarom stond er in Bovenkarspel een gasfabriek? Lag echt geen gasveld in Stede Broec? Het zal je verbazen hoe innovatief mensen vroeger waren. En in de toekomst ook zijn, want je kunt je op de expositie ook informeren over energie van de toekomst. Wat gaat het worden: zonne-energie, warmtepomp of misschien zelfs waterstof? Welke mogelijkheden zijn er en hoe staat Stede Broec hierin? In het gemeentehuis nemen wij je mee van de middeleeuwen tot in de toekomst.

Molen Ceres

Windenergie. We kunnen er niet omheen. Bij korenmolen Ceres kun je natuurlijk in de eerste plaats het resultaat zien van de restauratie na de verwoestende Nieuwjaarsbrand. Maar Open Monumentendag biedt tegelijk een mooie gelegenheid om de deels nieuwe constructie van de windmolen van dichtbij te bekijken. Naast het feit dat de molen draait op schone windenergie, zijn er meer voorbeelden van duurzaamheid te zien. Een groot deel van het hout is na de brand schoongekrabd en hergebruikt. Is er bij de bouw van de molen ook nieuw hout gebruikt? De molenaar kan het je vertellen.
Bij de Zorgbrasserie kun je  neerstrijken voor een kopje koffie, met speciaal voor deze dag gebak of een bijzonderee lunch. Dat wordt dus genieten bij de molen.

Clubhuis HV Oud Stede Broec

Bij duurzaamheid gaan de gedachte al gauw uit naar hergebruik van textiel. Vroeger was dat heel gewoon: gaten in kleding werden hersteld, sokken gestopt en als er een gat in de knie zat werd er een appel opgestikt. Oudere dames weten vast nog wel wat je moet doen aan een ladder in je panty.  Maar niet alleen met herstellen van textiel was men creatief, ook gebruiksvoorwerpen kregen vaak een tweede leven. Gebroken klompen werden voorzien van een krammenband en zo kon je er weer een seizoen mee vooruit. Van linnen kunstmestzakken werd een zeil gemaakt voor een boot. Een versleten hoosnap werd beslagen met een stukje zink en functioneerde daarna weer lange tijd. En op het secreet (wc) vonden oude kranten hun laatste bestemming. Ook bij het eten gingen met zuinig om met producten. Wie herinnert zich niet 'verloren brood' en kliekjesdag? Natuurlijk is er dit jaar weer een leuke quiz op de historische moestuin waar je leuke prijzen kunt winnen. 

De Oude Kerk

De Oude Kerk van Grootebroek heeft het thema duurzaamheid dit jaar eveneens omarmd. Om 10 uur 's ochtends kun je een mis bijwonen die in het teken staat van duurzaamheid. Aansluitend is de kerk vanaf 11 uur open met informatie over duurzame projecten in de consistorie. Mensen zonder hoogtevrees en die goed ter been zijn, kunnen ook dit jaar weer de toren beklimmen.  Vier keer per dag is er een tour, telkens voor maximaal 10 personen tegelijk.

Programma OMD Stede Broec 2022

Zondag 11 september 10:00 tot 16:00

Gemeentehuis Stede Broec, De Middend 2 Bovenkarspel
Expositie met thema’s:

  • Verwarmen vroeger en nu
  • De gasfabriek van Bovenkarspel
  • Turf, kolen en olie in Stede Broec
  • Duurzaamheid
  • Info stand Warmtepompen
  • Info stand Zonne-energie
  • Info stand Toekomst waterstof.

Molen “Ceres”, Broekerhavenweg 80 Bovenkarspel

  • Dwalen in de molen
  • Duurzaam houtgebruik
  • Zorgbrasserie: Open monumentendag aanbieding.

Clubhuis Oud Stede Broec, Zesstedenweg 227 Grootebroek

  • Diverse handwerk demonstraties, sokken stoppen, kleding herstellen
  • Kunstvoorwerpen van restanten wol
  • 'Verloren brood' proeven
  • Duurzaam omgaan met gebruiksvoorwerpen (tuindersschuur)
  • Vergeten groenten en prijsvraag (historische moestuin)
  • Duurzaam door de eeuwen heen (oudheidskamer)

Oude Kerk, Zesstedenweg 189 Grootebroek

10 uur: thema duurzaamheid tijdens de kerkdienst
Vanaf 11 uur: nfo over duurzame projecten in de consistorie
Torenbeklimming 4 x gedurende de dag. Met maximaal 10 personen per keer, minimumleeftijd 12 jaar (alleen onder begeleiding).