Open Monumentendag 2021: Dit is er allemaal te doen in Stede Broec

Het thema van Open Monumentendag 2021 is: 'Mijn huis is jouw huis'. Veel aandacht dit jaar voor diverse archeologische opgravingen in onze gemeente, de oude kerk kan weer beklommen worden en voor het eerst voor het grote publiek te bezichtigen: een levensecht schaalmodel van de vroegere houtzaagmolen De Eendracht.

Tijdens Open Monumentendag, dit jaar op zondag 12 september, is iedereen weer van harte uitgenodigd om alle opengestelde monumenten gratis te bezoeken. Tussen 11 en 16 uur is er op verschillende locaties weer van alles te doen. Hieronder het overzicht.

Vereenigingsgebouw Bovenkarspel

Het hoofdkwartier van OMD is dit jaar opgeslagen in het Vereenigingsgebouw in Bovenkarspel. Hier zijn onder andere vondsten te zien van opgravingen die recent hebben plaatsgevonden aan de Zesstedenweg in Grootebroek en Hoofdstraat in Bovenkarspel.

De opgraving in Grootebroek waar voorheen herberg “De gekroonde zwaan” stond, is inmiddels afgerond. De bevindingen zijn verwerkt in een fraaie publieksfolder, waarvan het eerste exemplaar tijdens de open monumentendag wordt uitgereikt aan wethouder Bart Nootebos. In een korte presentatie geeft archeoloog Sander Gerritsen tekst en uitleg over het archeologisch onderzoek en van twee andere opgravingen worden foto’s en vondsten getoond.

Ook de mooiste metaalvondsten van amateurarcheoloog Jeremy Scholten uit Stede Broec, zijn die dag te zien.In lijn met het landelijke thema “Mijn huis is jouw huis” is een tentoonstelling ingericht met foto’s van huizen die typerend zijn voor De Streek. Aan sommige bouwstijlen is herkenbaar welke aannemer die gebouwd heeft.

molen eendracht broekerhaven

Absolute primeur deze monumentendag is de expositie van een schaalmodel van “De Eendracht”, de houtzaagmolen die eeuwen aan de Broekerhaven heeft gestaan. Cees Bakker, een kleinzoon van voorheen molenaar Simon Bakker, heeft vele uren vrije tijd gestoken in een nauwkeurige reconstructie op schaal 1:25. Compleet met het interieur en opengewerkt aan de achterkant zodat het interieur ook goed zichtbaar is. Stap naar binnen en krijg een levensechte indruk van hoe De Eendracht er ooit heeft uitgezien.

Korenmolen Ceres

Nog een molen waar je een kijkje kunt nemen. We hebben het dan over Ceres, waar hard wordt gewerkt aan de herbouw na de verschrikkelijke Nieuwjaarsbrand van 2020. Dit biedt een mooie gelegenheid om de deels nieuwe constructie van dichtbij te bekijken. Kinderen kunnen zelf meel malen met een maalsteen en van het meel worden natuurlijk pannenkoekjes gebakken.

De zorgbrasserie heeft voor deze dag speciaal gebak op voorraad. Dus dat wordt genieten bij de molen.

Historische vereniging Oud Stede Broec

Bij het clubhuis van Oud Stede Broec aan de Zesstedenweg 227 is ook weer van alles te doen. De bibliotheek op de bovenverdieping is verder uitgebreid. In de stijlkamers hoor je verhalen over hoe het er in het verleden aan toe ging. Verder zijn er demonstraties met allerlei handwerktechnieken, zoals breien, kantklossen enzovoorts.  Kinderen kunnen die dag leren punniken.

De oude kerk, Grootebroek

In de oude kerk gaat het voor een groot deel over over de bouw en restauraties van de kerk. Zo worden doorlopend films afgespeeld van de restauraties. Wie goed ter been is en geen last heeft van hoogtevrees, kan de toren beklimmen.  Wil je zeker zijn van een plekje, dan kun je het beste reserveren.

Bijzonder is de kerkdienst onder leiding van ds. Fred Omvlee die om 10 uur start. Omvlee is niet alleen oud vlootpredikant, maar staat ook bekend als de Elvis-dominee. Tijdesn de mis zijn dan ook Elvis gospels te horen. Ook is er optreden in de kerk van fanfare Irene. Het optreden staat in het teken van hun deelname aan de Grote clubactie.

De zusterkamer van het St. Nic

In het kappelletje van het St. Nic in Lutjebroek zijn historische foto’s te bekijken uit de tijd dat de zusters hier nog zieken verpleegden. Ook is te zien hoe de verpleegsters daar verbleven en sliepen.

ziekenkamer St. Nic

Adres

Pand vereniging:

Zesstedenweg 227
1613 JE te Grootebroek

Postadres

Gerard Poelwijk
Zuiderdijk 3
1611 MC  Bovenkarspel
0228-518279

Social


©Copyright Beeldmateriaal en teksten - HV Oud Stede Broec
©Copyright website - Digital-Dreams webdesign - Alle rechten voorbehouden.

www.digital-dreams.nl