Skip to main content

Leerlingen Willibrordus leren over tuindersverleden

Op 24 januari 2024 was het eindelijk weer zover. Leerlingen van basisschool Willibrordus kwamen met lerares Monique op bezoek voor het programma “Tuinderskind in de Streek - 100 jaar geleden”. Onze vrijwilligers Vera en Marloes zorgden voor een warm welkom. Juf Monique had het gezelschap vooraf al keurig in vier groepen verdeeld, elk groepje ging vervolgens onder begeleiding van een vrijwilliger met het programma aan de slag.

Paul en Popke namen hun groepje mee naar de schuurzolder waar oude en minder oude voorwerpen door de leerlingen op een tijdlijn geplaatst mochten worden. Riekele ging met zijn groepje aan het werk in de tuin. Er werd geproefd en geroken, er werden groenten benoemd en er werden bonen gelezen. Evert vertelde (zoals gebruikelijk) honderduit over de werktuigen en gebruiken van vroeger in de tuindersschuur. Vera en Marloes tenslotte lieten de kinderen proeven van het leven in de tuinderswoning uit 1904. Zo lieten ze de kindern koffie malen en proeven van limonade en de bedstede bewonderd. O ja, waar komt de naam Zouaven eigenlijk vandaan?

Elke onderdeel duurde zo'n 20 minuten, na afloop werd er gewisseld zodat alle leerlingen alles konden beleven. Met een afscheidsfoto aan het einde als aandenken aan een leerzame ochtend.