Skip to main content

HV Oud Stede Broec kleurt Oranje tijdens lintjesregen

lintjesregen Oud Stede Broec

De jaarlijke lintjesregen daalde vorige week neer over het land; Ook viel er een buitje bij HV Oud Stede Broec. Familie, vrienden en bekenden vulden daags voor Koningsdag 2023 de oude kerk van Grootebroek voor de uitreiking van de versierselen aan vier van onze zeer gewaardeerde krachten. Twee vrijwiligers die regelmatig bijdragen leveren aan onze jaarboeken, één lid van de werkgroep 100 jaar Overhaal en één bestuurslid. Ofwel: Lida Schoenmaker-Groot, Alette Fit, Gerard Sijm en Jan Ettes.

Lida Schoenmaker (2e van links) was jarenlang bestuurslid en redacteur van ons jaarboek en levert nog altijd bijdragen. In haar artikelen is ze de koningin van de persoonlijke aanpak. Ze slaagt erin om de ouderen van onze dorpen aan het praten te krijgen over vroeger, vertelt aan de hand van herinneringen hun verhalen waarin nostalgie een belangrijke rol speelt. Haar bijdragen vormen een waardevolle aanvulling op de overige artikelen van onze jaarboeken. Naast haar inzet voor Oud Stede Broec dankt Lida haar onderscheiding mede aan haar vrijwilligerswerk voor andere instellingen in de parochie, zoals de Zonnebloem, de K.V.G. en de K.B.O.

Gerard Sijm (2e van rechts) stond als redacteur aan de wieg van de vereniging. Hij is de onderzoeker naar met name het verleden van onze dorpen en naar de kerkelijke geschiedenis. Zijn niet aflatend graafwerk in de archieven en online bronnen zorgt ervoor dat hij in alle jaarboeken vertegenwoordigd is met artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Hij is bovendien altijd betrokken bij de organisatie van onze Open Monumenten Dagen. Daarnaast heeft hij nog een lijstje aan maatschappelijke verdiensten, zoals vrijwilliger bij de uitvaartvereniging en de Zonnebloem en betrokkenheid bij de oprichting van dorpshuis de Stek.

Jan Ettes (geheel links) is onze Manus van alles. Na redding van het mooie monument Hét Postkantooor trad hij toe tot het bestuur van onze vereniging en werd hij direct de coördinator van de restauratie van ons verenigingshuis aan de Zesstedenweg. Ook na de verbouwing bleef hij nauw betrokken bij het pand, onder andere door het geven van rondleidingen, het verzorgen van de inrichting en zelfs inpandig én uitpandig timmerwerk. Ook Jan werd ridder in de Oranje orde mede dankzij allerlei andere maatschappelijke inspanningen, onder andere voor S.A.V., het Postkantoor, de organisatie van de zondagochtendconcerten en de politieke partij O.D.S.

Nog één lintje met een oranje tintje voor Oud Stede Broec. Alette Fit (rechts) is dit jaar aangehaakt bij de organisatie van de feestelijke viering van 100 jaar Overhaal. Een nuttige en ervaren hulp voor de werkgroep, want haar organisatorische kwaliteiten zijn genoegzaam bekend.

Voorwaar een mooie voorjaarsoogst; we zijn trots op onze vrijwilligers.
Gerard Poelwijk