Skip to main content

Oud Stede Broec houdt alsnog grote expo over '75 jaar bevrijding in Stede Broec'

HV Oud Stede Broec viert 75 jaar bevrijding met een grote foto-expositie, van 3 t/m13 september. De expositie stond eigenlijk gepland voor de traditionele Pinkstermarkt in mei, maar kon toen niet doorgaan vanwege corona. Maar met de huidige versoepelingen en door maatregelen te nemen wat betreft de fysieke afstand van bezoekers kunnen we deze prachtige expositie nu alsnog laten zien.

Vanwege de noodzaak om ruimte te houden voor bezoekers, zal de foto-expositie 75 jaar bevrijding plaatsvinden op drie locaties: in de Openbare Bibliotheek van Stede Broec, in de hal van winkelcentrum Het Streekhof en tenslotte in de RK-kerk te Grootebroek.

Locaties Bibliotheek en RK Kerk

Burgemeester Ronald Wortelboer verricht op donderdag 3 september 's middags de opening van de expositie in de Bibliotheek. Daar staat een coronaveilige opstelling van 29 grote panelen met foto’s en teksten. Vijftien panelen maken onderdeel uit van de regionale reizende West-Friese expositie, die in verschillende gemeenten te zien is. De andere panelen zijn samengesteld door HV Oud Stede Broec en bevatten verhalen over hoe de oorlog in de drie dorpen op het platteland berleefd werd.

Lees hier meer over de panelen en de verhalen die zij vertellen.

De panelen blijven tot en met vrijdag 11 september in de bibliotheek. Vervolgens verhuizen ze naar de R.K. kerk te Grootebroek. Hier wordt de expositie onderdeel van het programma van Open Monumentendag op zondag 13 september. 

Winkelcentrum Streekhof

Aanvullend gaat in de hal van Winkelcentrum Streekhof op zaterdag 5 september een grote foto-expositie van start met ruim tweehonderd foto’s uit de collectie van HV Oud Stede Broec. De expositie blijft hier hangen tot vrijdag 11 september. (Alleen de grote panelen uit de bibliotheek verhuizen dus op 13 september naar de R.K. kerk te Grootebroek.)

Gedurende de expositie in het Streekhof zijn vertegenwoordigers van onze vereniging aanwezig om informatie te geven. Bij hen kunt u ook terecht voor een afdruk van een foto. Wie tijdens deze dag lid wordt van Oud Stede Broec (slechts € 20,00), krijgt het Jaarboek 2019 en een 75 cl. fles historisch Stedebroecs bier gratis mee naar huis.

Het Noordholland Dagblad besteedde uitgebreid aandacht aan onze expositie. Het complete artikel (achter slotje voor abonnees) is hier te lezen. Geen abonnement? Je kunt het artikel hier downloaden (pdf).